Вплив умов культивування на антиадгезивні властивості поверхнево-активних речовин Nocardia vaccinii ІМВ В-7405 - Ключка (Никитюк), Лілія Вікторівна; Пирог, Тетяна Павлівна (My University, 2015)
У статті досліджено залежність антиадгезивних властивостей поверхнево-активних (ПАР) речовин Nocardia vaccinii ІМВ В-7405 від умов культивування: природи джерела вуглецю (відпрацьована соняшникова олія й технічний гліцерин) і тривалості процесу (5 і 7 діб). Встановлено, що після обробки абіотичних поверхонь (пластик, кахель, сталь, полівінілхлорид) препаратами ПАР N. vaccinii ІМВ В-7405 (0,02—0}04 мг/мл), синтезованими на технічному гліцерині, адгезія бактерій Escherichia coli ІЕМ-1, Bacillus subtilis БТ-2 становила у середньому 20—40 %, тоді як ПАР, синтезовані на соняшниковій олії знижували адгезію досліджуваних бактерій на 16—90 %. The dependence of Nocardia vaccinii IMV B-7405 surfactants (SAS) antyadhesive properties on cultivation conditions, such as carbon sources nature (waste sunflower oil and technical glycerol) and process duration (5 and 7 days), was established. It was found that the adhesion of bacteria Escherichia coli IEM-1 and Bacillus subtilis BT-2 was in average 20—40 % after treatment of abiotic surfaces (plastic, tiles, steel, PVC) with surfactants N. vaccinii IMV B-7405 (0.02—0.04 mg/ml), synthesized on a technical glycerin, while SAS synthesized on sunflower oil reduced adhesion of bacteria on 16—90 %.
Keywords: кафедра біотехнології і мікробіології; біоплівка; Nocardia vaccinii; поверхнево-активні речовини; адгезія; biofilm; surfactants; adhesion