Ефективність рекламних та PR- кампаній під час реалізації антикризових заходів - Закревська, Людмила Миколаївна; Данкеєва, Оксана Миколаївна (My University, 2024)
У статті досліджено проблему оцінювання ефективності рекламних та PR-кампаній під час реалізації антикризових заходів, що є надзвичайно важливим у умовах економічної нестабільності та динамічного зовнішнього середовища. Визначено ключові ознаки кризового стану підприємства. Доведено, що одним із важливих інструментів для подолання кризових ситуацій є розробка та реалізація рекламних і PR-кампаній. Узагальнено визначення ефективності рекламних та PR-кампаній в умовах кризи. Запропоновано модель оцінювання ефективності рекламних та PR- кампаній під час реалізації антикризових заходів, яка поєднує кількісні та якісні показники для комплексного аналізу результативності комунікаційних стратегій, включаючи аналіз медіапокриття, зміни в сприйнятті бренду, рівень взаємодії з аудиторією, а також динаміку фінансових показників і рівень довіри споживачів. Визначено, що ключовими аспектами ефективності є постійний моніторинг результатів і коригування стратегій на основі отриманих даних, що дозволяє максимально адаптувати рекламні та PR-кампанії до мінливих умов. Зроблено акцент на необхідності інтеграції даних з різних джерел для обґрунтованого прийняття управлінських рішень та адаптивного реагування на кризові явища. Запропонована модель сприяє більш глибокому розумінню механізмів антикризових комунікацій і може бути використана для підвищення ефективності стратегій у різних галузях, забезпечуючи стійкість та конкурентоспроможність підприємств у складних економічних умовах. The article investigates the problem of assessing the effectiveness of advertising and PR campaigns during the implementation of anti-crisis measures, which is extremely important in conditions of economic instability and a dynamic external environment. The key signs of a crisis state of an enterprise are identified. It is proven that one of the important tools for overcoming crisis situations is the development and implementation of advertising and PR campaigns. The definition of the effectiveness of advertising and PR campaigns in crisis conditions is generalized. A model for assessing the effectiveness of advertising and PR campaigns during the implementation of anti-crisis measures is proposed, which combines quantitative and qualitative indicators for a comprehensive analysis of the effectiveness of communication strategies, including the analysis of media coverage, changes in brand perception, the level of interaction with the audience, as well as the dynamics of financial indicators and the level of consumer trust. It is determined that the key aspects of effectiveness are constant monitoring of results and adjustment of strategies based on the data obtained, which allows for maximum adaptation of advertising and PR campaigns to changing conditions. Emphasis is placed on the need to integrate data from various sources for informed management decision-making and adaptive response to crisis phenomena. The proposed model contributes to a deeper understanding of the mechanisms of anti-crisis communications and can be used to increase the effectiveness of strategies in various industries, ensuring the stability and competitiveness of enterprises in difficult economic conditions.
Keywords: кафедра маркетингу; кризовий стан; антикризові заходи; effectiveness of advertising and PR campaigns; effectiveness of advertising and PR campaigns; state of crisis; anti-crisis measures