Вплив гідроксиду заліза на анаеробне зброджування сульфатвмісних стічних вод - Стабніков, Віктор Петрович; Красінько, Вікторія Олегівна; Решетняк, Людмила Расуловна (My University, 2004)
Стічні води рибопереробної промисловості та багатьох біотехнологічних підприємств містять значну кількість сульфатів. Метою даної роботи було вивчення впливу гідроксиду трьохвалентного заліза на процес анаеробного зброджування стічних вод, що містили органічні речовини та сульфат. Показано, що при внесенні гідроксиду трьохвалентного заліза при анаеробному зброджуванні стічних вод з високим вмістом органічних речовин і сульфату інтенсифікується процес очищення завдяки діяльності залізовідновлювальних бактерій. При додаванні гідроксиду заліза в модельну сульфатвмісну стічну воду сірководень був повністю відсутнім в біогазі і рідкій фазі. Співвідношення числа сульфатредукуючих бактерій та метаногенів після додавання гідроксиду заліза знижувалося у 6 разів. Wastewater of fish-processing industry and many biotechnological plants contain the significant amount of sulfates. An aim of the present research was to study the effect of iron hydroxide on the anaerobic fermentation of wastewater containing organic substances and sulfate. It was shown that addition of ferric hydroxide during anaerobic treatment of wastewater with high content of organic substances and sulfate intensified purification process due to the activity of iron-reducing bacteria. Hydrogen sulfide was absent in biogas and in the liquid phase when iron hydroxide was added to the model sulfate-containing wastewater. Ration of sulfate-reducing bacteria and the methanogens diminished in 6 times after iron hydroxide addition.
Keywords: стічні води; сульфати; анаеробна ферментація; залізовідновлювальні бактерії; wastewater; sulfate; anaerobic fermentation; iron-reducing bacteria; кафедра біотехнології і мікробіології