Розроблення модульної установки для очищення підземних вод з високою мінералізацією - Стрижак, Дмитро Володимирович; Гусятинська, Наталія Альфредівна (My University, 2024)
Визначено основні технологічні стадії та розроблено апаратурно-технологічну схему для промислового зразка модульної установки. Наведено результати дослідження впливу загального солевмісту у вхідній воді, температурного режиму і коефіцієнта забруднення мембрани зворотного осмосу на показники солевмісту очищеної води та питоме споживання електроенергії. У разі очищення води високої мінералізації ефективність видалення хімічних сполук з води становила 90—97%, що забезпечує її відповідність якості питної води. Ключові слова: питна вода, підземна вода, загальний солевміст, очищення, знесолення, фільтрування, фільтрувальні завантаження. The issue of proper provision of drinking water supply in Ukraine is relevant, which is confirmed by the constant attention of state bodies and the development and implementation of a number of important documents. Ukraine, like many other countries, faces a number of challenges in the field of water supply, including aging infrastructure, pollution of water sources and insufficient wastewater treatment.
Keywords: кафедра технології цукру і підготовки води; вода питна; солевміст; очищення води; знесолення; drinking water; salt content; water purification; desalination