Роботько, Анастасія ЮріївнаЧорна, Анастасія ІванівнаШульга, Оксана Сергіївна2020-02-112020-02-112019Роботько, А. Ю. Їстівний посуд - піклування про екологічне майбутнє планети / А. Ю. Роботько, А. І. Чорна, О. С. Шульга // Наукові праці НУХТ. – 2019. – Том 25, № 2. – С. 225–233.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/30764Їстівний посуд, виготовлений з харчової сировини, можна вживати разом з напоєм або стравою. Метою дослідження є аналіз проблеми накопичення полімерних матеріалів та шляхи її вирішення. Об’єктами дослідження обрано найрозповсюдженіші види їстівного посуду. У статті розглянуто сучасний асортимент їстівного посуду. Проаналізовано основну сировину, що використовується для виготовлення їстівного посуду. Перспективною сировиною для виготовлення їстівного посуду є природні полімери різного походження: крохмаль, агар-агар, казеїн тощо. Науково обґрунтовано актуальність і перспективу заміни синтетичних полімерних матеріалів на біорозкладний їстівний посуд. Охарактеризовано склад їстівного посуду й обладнання для його виготовлення. На основі аналізу літературних джерел сформовано класифікацію їстівного посуду залежно від сировини, способу виготовлення, функціональних властивостей, розміру та призначення. Систематизовано технології виготовлення їстівного посуду залежно від сировини. Розглянуто основні вимоги до якості їстівного посуду.otherполімерні матеріалиїстівний посудкласифікаціятехнологіябіологічне розкладанняpolymeric materialsedible utensilsclassificationtechnologybiological decompositionкафедра експертизи харчових продуктівЇстівний посуд - піклування про екологічне майбутнє планетиArticle