Берзіна, Катерина ЄвгенівнаКарлаш, Юрій Васильович2023-03-282023-03-282021Берзіна, К. Є. Біотехнологічні особливості прямого синтезу аскорбінової кислоти (вітамін С) за використання мікроорганізмів / К. Є. Берзіна, Ю. В. Карлаш // Наукові здобутки молоді – вирішенню проблем харчування людства у XXI столітті : тези доповідей 87 Міжнародної наукової конференції молодих учених, аспірантів і студентів, 15–16 квітня 2021 р. – Київ : НУХТ, 2021. – Ч. 1. – С. 389.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/39520Протягом останніх десятиліть активно ведеться пошук альтернативних шляхів виробництва аскорбінової кислоти, зокрема через питання до екологічності виробництва аскорбінової кислоти при використанні промислового методу. Було припущено, що вільні радикали є посередниками продукування бактерією Xanthomonas campestris MTCC 2286 аскорбінової кислоти. Вільні радикали були індуковані у X. campestris шляхом її обробки HOCl у три етапи. Це дозволило збільшити концентрацію аскорбінової кислоти в культуральній рідині до 20,4 г/л за 50 годин культивування, що в 13,6 разів більше, ніж прямий синтез аскорбінової кислоти дріжджами за умови росту на глюкозі.otherаскорбінова кислотаascorbic acidXanthomonas campestris MTCC 2286біосинтезbiosynthesisконцентраціяconcentrationкафедра біотехнології і мікробіологіїБіотехнологічні особливості прямого синтезу аскорбінової кислоти (вітамін С) за використання мікроорганізмівThesis