Сучасний напрямок технології пробіотиків – розробка кобіотиків - Старовойтова, Світлана Олександрівна (My University, 2019)
Кобіотиками (лат. «Co-» означає «разом»; гр. «bios» - «життя») називаються фактори, що поліпшують / зміцнюють життєві функції корисних бактерій і людського організму. Головні кобіотики - це корисні сполуки з їжі: амінокислоти, дрібні молекули вуглеводів, жирні кислоти, мінерали та інші елементи, якими харчуються бактерії і клітини. Винятковість кобіотиків в тому, що вони діють не тільки на бактерії (як пребіотики), але і на людські клітини. Тому вони систематично покращують стан травного тракту і всього організму в цілому. Кобіотики рекомендуються для лікування і профілактики різних кишкових розладів. Кобіотики проявляють свою дію як в тонкому кишечнику, так і в товстому. В результаті своєї дії кобіотики створюють оптимальні умови для розвитку кишкової мікрофлори і створюють необхідні умови для активації поновлення епітелію тонкого і товстого кишечника. Cobiotics (Latin: "Co-" means "together"; "bios" - "life") are called factors that enhance / enhance the vital functions of beneficial bacteria and the human body. Major cobiotics are useful compounds from food: amino acids, small molecules of carbohydrates, fatty acids, minerals and other elements that nourish bacteria and cells. The exclusivity of cobiotics is that they act not only on bacteria (like prebiotics) but also on human cells. Therefore, they systematically improve the condition of the digestive tract and the body as a whole. Cobiotics are recommended for the treatment and prevention of various intestinal disorders. Cobiotics exert their action in both the small intestine and the large intestine. As a result, cobiotics create optimal conditions for the development of intestinal microflora and create the necessary conditions for the activation of epithelial regeneration of the small and large intestine.
Keywords: кобіотики; пробіотики; кафедра біотехнології і мікробіології; cobiotics; probiotics