Образно-стильова поліфонія сучасного українського хоку - Науменко, Наталія Валентинівна (My University, 2012)
У статті розглянуто поетичні твори останньої третини ХХ – початку ХХІ століття, виконані у формі стилізованого хоку. Утверджено, що в інтерпретаціях японської строфи, яка поступово засвоювалася українською літературою з 1920-х років, автори синтезують специфічну форму та глибинний філософський зміст (зокрема, в українських символічних образах, передусім пов’язаних із роллю серця в осмисленні людиною свого місця в макрокосмосі світу).

The article presents an analysis of poetical works in the 20th century Ukrainian poetry, accomplished in a stylized haiku from. There was asserted that, upon giving the interpretations of Japanese stanza pattern that is getting adapted by Ukrainian lyrics since 1920s, the authors synthesize the specific form and profound philosophical content (particularly, the use of native Ukrainian symbolic images, connected, first of all, with the role of heart in human’s self-identification to the macrocosmos of the world).
Keywords: сучасна українська поезія; строфа; хоку; вільний вірш; система символів; підтекст; інтерпретація; кафедра гуманітарних дисциплін; modern Ukrainian poetry; stanza; free verse; haiku; symbolic system; subtext; interpretation