Біоконверсія соняшникової олії в поверхнево-активні речовини Nocardia vaccinii ІМВ В-7405 і Acinetobacter calcoaceticus IMB B-7241 - Павлюковець, Ірина Юріївна; Ключка (Никитюк), Лілія Вікторівна; Берегова (Покора), Христина Андріївна; Пирог, Тетяна Павлівна (My University, 2014)
Показано можливість використання соняшникової олії як субстрату для біосинтезу поверхнево-активних речовин (ПАР) Acіnetobacter calcoaceticus ІМВ В-7241 і Nocаrdia vacсinii ІМВ В-7405. Встановлено, що збільшення концентрації соняшникової олії у базовому середовищі культивування штамів ІМВ В-7405 та ІМВ В-7241 з 2 до 5% супроводжувалося зниженням показників синтезу ПАР. Проте підвищення вмісту сечовини в 3−4 рази (до 1,0−1,35 г/л) дало змогу збільшити кількість поверхнево-активних речовин, синтезованих A. calcoaceticus ІМВ В-7241 на середовищі з 6−7 % соняшникової олії, до 9,2−11,2 г/л, що майже в 2−2,5 рази вище, ніж на базовому середовищі з нижчою концентрацією джерел вуглецевого і азотного живлення.
Keywords: кафедра біотехнології і мікробіології; Acіnetobacter calcoaceticus ІМВ В-7241; Nocаrdia vacсinii ІМВ В-7405; олієвмісний субстрат; мікробні поверхнево-активні речовини; oil-containing substrate; microbial surfactants