Тенденції переробки соапстоків - Романовська, Тетяна Іванівна; Осейко, Микола Іванович; Голодна, Олена В'ячеславівна; Леник, Степан Олександрович (My University, 2014)
Соапсток є відходом рафінації олії з використанням лужної нейтралізації вільних жирних кислот. Нині відомі п'ять схем нейтралізації, чотири з яких є промислово впровадженими. Залежно від схеми нейтралізації та хімічного складу олії, яку рафінують, соапсток має певні фізико-хімічні властивості, такі як стійкість емульсії, наявність емульгаторів та співвідношення вмісту нейтралізованих жирних кислоти до вмісту нейтрального жиру. Soap stock is waste oil refining using alkaline neutralization free fatty acids. Currently, five schemes known neutralization, four of which are industrially implemented. Depending on the scheme neutralization and chemical composition oil, which is refined, Soap stock has certain physical and chemical properties, such as resistance emulsion, the presence of emulsifiers and value content neutralized fatty acid content of neutral fat.
Keywords: емульгатори; жирні кислоти; соапсток; Soap stock; emulsifiers; fatty acids; кафедра технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів