Спосіб виробництва кексу функціонального призначення (Патент на винахід № 114376) - Кобець (Задорожня), Олена Сергіївна; Тельна, Ганна Миколаївна; Шкабура, Софія Сергіївна; Доценко, Віктор Федорович; Арпуль (Олексійчук), Оксана Володимирівна (My University, 2017)
Винахід стосується способу виробництва кексу функціонального призначення, що включає збивання цукру з жиром, додавання яєць до суміші та збивання, додавання подрібнених горіхів, есенції, амонію, борошна і перемішування, розкладання у форми та випікання, причому проводять збивання цукру з 49-51 % попередньо підігрітим до температури 25-27 °C жиром, за який використовують масло вершкове, при частоті обертання робочого органу 2-3 с-1, додавання попередньо підігрітих до температури 26-28 °C яєць курячих, змішаних з емульгатором у кількості 1,0-1,1 % від маси сировини, і збивання ще 10-12 хв. при частоті обертання робочого органу 3-4 с-1, після цього проводять введення в утворену емульсію суміші рослинних натуральних олій плодів шипшини та рижієвої у співвідношенні 85:15 або олії зародків пшениці та рижієвої у співвідношенні 90:10 у кількості 49-51 % від рецептурної маси жиру, збивання протягом 55-60 с при частоті обертання робочого органу 1-2 с-1 та заміс тіста з додатковим внесенням клітковини пшеничної або клітковини какао у кількості 15-25 % від маси борошна.
Keywords: борошняні кондитерські вироби; flour confectionery; харчування; food; напівфабрикати; semi-finished products; кафедра готельно-ресторанної справи