Стойко, Вікторія Іштванівна2014-09-262014-09-262014Стойко, В. І. Розроблення технології інулінази грибного походження : автореф. дис. ... канд. тех. наук : спец. 03.00.20 «Біотехнологія» / Стойко Вікторія Іштванівна ; Національний університет харчових технологій. – Київ, 2014. – 28 с.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/16955В результаті проведеного скринінгу селекціоновано нові штами грибів Penicillium aculeatum 225 та Aspergillus sp. 8ТХ – продуценти позаклітинної інулінази. Вивчено ряд морфолого-культуральних та фізіолого-біохімічних властивостей відібраних штамів. Підібраний склад поживних середовищ для вирощування штамів-продуцентів та розроблені умови їх культивування. В результаті величина екзоінуліназної активності досліджених штамів підвищена у 9 - 11 разів (біля 20 – 30 од/см3). Методи виділення та очищення інулінази включають осадження ферменту органічними речовинами (етанол, ізопропанол, ацетон) та ультрафільтрацію культуральної рідини. Отримано технічні ферментні препарати інулінази з активністю для P. aculeatum 225 – 72,2 од/см3 (питома активність 6,07 од/мг) і Aspergillus sp. 8TX – 64,9 од/см3 (питома активність 4,87 од/мг). Інуліназа досліджених мікроміцетів проявляла активність у діапазоні значень pН від 5,0 до 6,0. Оптимальна температура дії інулінази P. aculeatum 225 65 ˚С. Інактивацію інулінази Aspergillus sp. 8TX спостерігали при температурі 60 ˚С і вище. Розроблено Технічні умови, технологічну та апаратурну схему виробництва гідролітичного ферментного препарату з інуліназною активністю. Були проведені стендові дослідження процесу культивування штаму-продуценту P. aculeatum 225 в напіввиробничих умовах та встановлені оптимальні режими його культивування. Cultural, morphological, physiological and biochemical properties of selected strains were studied. Compositions of nutrient media for producers and conditions of their cultivation were selected. As a result, the value of exoinulinase activity of studied strains increased in 9 - 11 times (about 20 – 30 U/ml). Methods of isolation and purification of studied inulinase included the sedimentation of enzyme by organic solvents (ethanol, isopropanol, acetone) and ultrafiltration of cultural liquid. Crude enzyme preparation from P. aculeatum 225 showed the activity of 72,2 U/ml (specific activity was 6,07 U/mg) and one from Aspergillus sp. 8TX showed the activity of 64,9 U/ml (specific activity was 4,87 U/mg). Obtained fungal inulinase were active in the range of pH values from 5,0 to 6,0. The temperature optimum for P. aculeatum 225 inulinase was at 65 ˚С and for Aspergillus sp. 8TX inulinase - at 60 ˚С and above.технологіямікроскопічні грибиінуліназна активністьумови культивуваннявиділенняtechnologyinulinase activitymicroscopic fungicultivation conditionsisolationРозроблення технології інулінази грибного походження