Rubanka, KaterynaGorodyska Olena2022-10-042022-10-042021Rubanka, K. Research of safety of potato pulp / K. Rubanka, O. Gorodyska // Recent scientific investigation : IV International Scientificand Practical Conference December 11-12, 2021. – Oslo, Norway : Scientific Publishing Center «InterConf», 2021. – Рр. 416–418https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/38014The thesis describes the possibility of using potato pulp as a raw ingredient in the food industry, the feasibility of controlling not only the safety of potatoes, which are used for the production of starch, but also their waste - the pulp - is proven. No solanines were detected in the studied sample, the content of heavy metals was within the limit of permissible concentration, and the content of nitrates was within the critical limit. Описано можливість використання картопляної мезги як сировинного інгредієнта у харчовій промисловості, доведена доцільність контролю не лише безпечності картоплі, яку використовують для виробництва крохмалю, а й їх відходи – мезгу. В дoсліджувaнoму зрaзку соланінів не виявлено, вміст важких металів в межaх грaничнo дoпустимoї кoнцентрaції, а вміст нітрaтів –в критичній межі.enкафедра технології консервуванняpotato pulpsafetysolanineheavy metalsкартопляна мезгабезпечністьсоланіниважкі металиResearch of safety of potato pulpThesis