Моделювання поширення дії пульсуючих потоків у віброекстракторі безперервної дії - Зав'ялов, Володимир Леонідович; Мисюра, Тарас Григорович; Попова, Наталія Вікторівна; Запорожець, Юлія Владиславівна; Чорний, Валентин Миколайович (My University, 2022)
В екстракційних апаратах, що використовують принцип коливальних ефектів робочого середовища, міжфазова взаємодія визначається гідродинамічними умовами і проявляється в характері розподілення часу перебування часток в потоці. Між цим ефектом і поздовжнім перемішуванням існує пряма залежність. Поздовжнє перемішування негативно впливає на показники роботи екстракторів, так як призводить до різного часу перебування окремих частинок сировини в об‘ємі апарата. Активізація міжфазової поверхні, що веде до різкого зростання рушійної сили та зменшення дифузійного опору при віброекстрагуванні забезпечується генеруванням турбулізуючих струменів суміші вібраційним перемішуючим та одночасно транспортуючим пристроєм, розміщеним в робочому об’ємі екстрактора.

In extraction devices that use the principle of oscillatory effects of the working medium, the interphase interaction is determined by hydrodynamic conditions and is manifested in the distribution of the time the particles stay in the flow. There is a direct relationship between this effect and longitudinal mixing. Longitudinal mixing has a negative effect on the performance of extractors, as it leads to different residence times of individual raw material particles in the volume of the apparatus. The activation of the interfacial surface, which leads to a sharp increase in the driving force and a decrease in the diffusion resistance during vibration extraction, is ensured by the generation of turbulent jets of the mixture by a vibrating mixing and simultaneously transporting device placed in the working volume of the extractor.
Keywords: моделювання; пульсуючі потоки; віброекстрактор безперервної дії; modeling; pulsating streams; continuous vibration extractor; кафедра процесів і апаратів харчових виробництв; кафедра експертизи харчових продуктів