Помел кукурудзи солодкого сорту Турбін - Собачко, Андрій Володимирович; Шаран, Андрій Васильович; Харченко, Євген Іванович (My University, 2024)
Подрібнення зерна є однією із важливих і складних наукових проблем технології переробки зерна в борошно. Зі створенням нових сортів зерна кукурудзи зявляється необхідність вивчення поведінки цих сортів в процесі їх переробки. Кукурудзу суперсолодкого сорту очищали на лабораторному сепараторі та аспіраційному каналі. Зерно кукурудзи подрібнювалося, зважувалися і розраховувався вихід по кожній системі. Встановлено, що низький вихід борошна викликаний наявністю жирів в борошні. Для збільшення ефективності процесу подрібнення і підвищення виходу борошна необхідно здійснювати дежермінацію зерна кукурудзи із виділенням зародка.

Grinding of grain is one of the important and complex scientific problems of the technology of processing grain into flour. With the creation of new varieties of corn grain, there is a need to study the behavior of these varieties in the process of their processing. Super sweet corn was cleaned on a laboratory separator and an aspiration channel. Corn kernels were ground, weighed, and yield was calculated for each system. It was established that the low yield of flour is caused by the presence of fats in the flour. To increase the efficiency of the grinding process and increase the yield of flour, it is necessary to degerminate the corn grain with the release of the germ.
Keywords: кафедра технології зберігання і переробки зерна; кукурудза; солодка; борошно; жировмісний зародок; corn; licorice; fatty germ