Механізм інвестування процесів відтворення основних засобів на підприємствах харчової промисловості - Ткачук (Стахурська), Світлана Валеріївна (My University, 2008)
Дисертацію присвячено теоретичному узагальненню та удосконаленню механізму інвестування відтворення основних засобів на підприємствах харчової промисловості. Проаналізовано сутнісні і структурні характеристики та особливості зношення і відтворення основних засобів. Розроблено методику комплексної аналітичної оцінки відтворення основних засобів. Визначено сутність та механізм інвестування відтворення основних засобів з використанням структурного, сценарного та процесного підходів. Досліджено складові механізму інвестування. Проаналізовано стан основних засобів, процесів їх відтворення, виявлено особливості інвестування основних засобів на підприємствах харчової промисловості. Запропоновано методику прогнозування відтворення основних засобів та інвестиційних витрат з урахуванням концепції життєвого циклу та стратегії підприємства. Розроблено пропозиції щодо удосконалення інвестування відтворення основних засобів відповідно до реальних умов діяльності підприємств. Розроблено підходи до формування підприємствами амортизаційного фонду шляхом використання альтернативних напрямків його накопичення із застосуванням фінансових технологій та елементів внутрігосподарського розрахунку. Запропоновано формування інвестиційних коштів підприємств шляхом залучення до участі в капіталі та прибутках через внутрішнє запозичення та залучення з використанням прибуткової складової та інвестиційного потенціалу фізичних осіб. Запропоновано утворення галузевих структур венчурного типу з метою забезпечення інноваційного відтворення основних засобів. In the dissertation research exposed theoretical aspects and improvement of mechanism of investing of reproducing processes of fixed assets on food industry enterprises. The essential and structure characteristics and peculiarities of wearing out and reproducing of fixed assets are analyzed. Methods of complex annalistic estimation of fixed assets reproducing are worked out. The essence and mechanism of investing reproducing processes with using of structure, scenario and process methods of approach are determinate. The structure parts of investing mechanism are investigated. The condition of fixed assets, reproducing processes are analyzed, the peculiarities of fixed assets investing on Food Industry enterprises are investigated. Methods of prognosis of fixed assets reproducing and investing expenditures deals with life cycle conception and enterprise's strategy is discussed. The suggestions of improving fixed assets reproduction investment according to the real conditions of enterprise's activity are worked out. The methods of approach to the forming of amortization fund by enterprise's by using alternative ways of it's accumulating deals with finance technologies and elements of non-financing by the State are worked out. The forming of enterprise's investing means by drawing in taking part in capital and profits by internal adopting and drawing in with the using of profit component and investing potential of physical persons is proposed. The creation of branch structures of venture types with the aim of fixed assets innovation reproducing is proposed.
Keywords: механізм інвестування; інвестування основних засобів; основні засоби; життєвий цикл підприємства; mechanism of investing; reproduction; fixed assets; innovations; кафедра маркетингу