Визначення фінансової стратегії підприємства кондитерської промисловості в рамках аналізу його фінансової стійкості - Роганова, Ганна Олександрівна; Ярина, Валентина Валеріївна (My University, 2021)
Метою статті є застосування матриці Франшона та Романе на підприємстві харчової промисловості в рамках комплексного аналізу його фінансової стійкості та рівноваги. Аналізуючи та систематизуючи наукові праці багатьох вчених, було розглянуто еволюцію підходів до фінансової стратегії підприємства та з’ясовано, що побудова саме матриці стратегій Франшона та Романе дає можливість вчасно реагувати на необхідність зміни фінансової стратегії залежно від зміни умов його діяльності. У дослідженні для досягнення мети було вирішено такі завдання: визначення алгоритму розрахунку фінансових показників матриці; їх розрахунок за останні п’ять років діяльності досліджуваного підприємства; на їх основі – визначення типу фінансової стратегії; визначення факторів впливу на фінансові стратегії; розробка заходів щодо покращення фінансового стану за рахунок зміни фінансової стратегії. Об’єктом дослідження виступає ПрАТ «Вінницька кондитерська фабрика». Матричній аналіз діяльності підприємства за 2015–2019 рр. дозволив визначити подальшу траєкторію його розвитку. Показники господарської діяльності підприємства привели до зростання фінансового потенціалу, але водночас є очевидним обмеження поточної стратегії розвитку. Одержані результати щодо визначення фінансової стратегії підтверджуються попередньо проведеним аналізом фінансового стану . Застосування матриці стратегій дає можливість підприємству своєчасно приймати правильні рішення щодо комплексного використання всіх фінансових ресурсів, спрямованих на досягнення поточних і стратегічних цілей. Перспективи подальших досліджень полягають у визначенні впливу якості управління грошовими потоками підприємства на його ліквідність і платоспроможність. The article is aimed at applying the Franchon and Romane matrix at the food industry enterprise within the terms of a comprehensive analysis of the enter- prise’s financial sustainability and equilibrium. Analyzing and systematizing the scientific works of many scholars, the evolution of approaches to the financial strategy of enterprise was considered and it was specified that the construction of the matrix of strategies according to Franchon and Romane makes it possible to respond timely to the need to change the financial strategy depending on the change in the conditions of its activities. To achieve the goal, the research had to solve the following tasks: determining the algorithm for calculating the financial indicators of the matrix; their calculation for the last five years of activities of the researched enterprise; determining on their basis the type of financial strategy; determination of factors influencing financial strategies; development of measures to improve the financial condition by changing the financial strategy. The object of research is PrJSC «Vinnytsia confectionery factory». The matrix analysis of the company’s activities for 2015–2019 allowed to determine the further trajectory of the enterprise’s development. The indicators of economic activity of the enterprise led to an increase in financial potential, but at the same time there is an obvious limitation of the current development strategy. The obtained results as to determining the financial strategy are justified by a preliminary analysis of the financial condition. The application of the strategy matrix enables the enterprise to make the right decisions on the complex use of all financial resources aimed at achieving both the current and the strategic goals in a timely manner. Prospects for further research are to determine the impact of the quality of the company’s cash flow management on its liquidity and solvency.
Keywords: фінансова стійкість; фінансова рівновага; фінансова стратегія; матриця фінансових стратегій; фінансові результати; матричний аналіз; харчова промисловість; фінанси; financial sustainability; financial equilibrium; financial strategy; matrix of financial strategies; financial results; matrix analysis; food industry; finance; кафедра фінансів