Żywność bio dla najmłdoszych - Tsabekа, Artem; Levkivska (Muzika), Tetiana (My University, 2024)
Żywność organiczna produkowana jest metodami rolnictwa ekologicznego. Surowce muszą spełniać specjalne wymagania i przepisy dotyczące uprawy żywności organicznej. Nie oznacza to jednak, że takie odżywianie jest odpowiednie dla niemowląt i małych dzieci. Produkty organiczne dla dzieci mają bardziej rygorystyczne wymagania dotyczące zawartości pestycydów, azotanów i soli metali ciężkich.

Органічна їжа виробляється з використанням методів органічного землеробства. Сировина повинна відповідати спеціальним вимогам та нормам щодо вирощування органічних продуктів харчування. Однак це не означає, що таке харчування підходить для немовлят і маленьких дітей. До органічних продуктів для дітей висуваються більш суворі вимоги щодо вмісту пестицидів, нітратів та солей важких металів.

Organic food is produced using organic farming methods. Raw materials must meet special requirements and regulations for growing organic food. However, this does not mean that such nutrition is suitable for babies and small children. Organic products for children have stricter requirements regarding the content of pesticides, nitrates and salts of heavy metals.
Keywords: органічне харчування; дитяче харчування; organic food; baby food; wymagania; кафедра технології консервування