Актуарна діяльність у сфері страхування: моделі застосування генетичної інформації для страхування життя і страхування на випадок хвороби - Арич, Михайло Іванович (My University, 2025)
У статті досліджено особливості та роль генетичної інформації для оцінки страхових ризиків на ринку страхування життя в Україні. Визначено і охарактеризовано моделі застосування генетичної інформації під час здійснення актуарної діяльності у сферах страхування життя і на випадок хвороби. Обґрунтовано актуарну значимість щодо видів генетичної інформа-ції, яка визначально впливає на особливості оцінювання страхових ризиків і/або встановлення будь-яких інших умов договорів страхування життя й страху-вання на випадок хвороби. The article examines the speciﬁcs and role of genetic information for insurance risk assessment in the life insurance market in Ukraine. It is shown that in most of the models described, genetic information about the probability of disease occurrence is used specifically in critical illness insurance. It is de-termined that for insurance companies in the context of actuarial activities, one of the main types of genetic information is, firstly, genetic test results (including on the carrier status for a certain gene or the presence of a genetic mutation, for example, in the APKD1, APKD2, BRACA1, BRACA2 genes; the presence of the PSEN1 gene), and, secondly, the family medical history of the insurance applicant.
Keywords: кафедра маркетингу; медичне страхування; страховий ризик; генетичні дані людини; андеррайтинг (страхування); health insurance; insurance risk; human genetic data; underwriting (insurance)