Практики органічних агротехнологій і біодинаміки в Данії - Шевченко, Анастасія Олександрівна; Камбулова, Юлія Вікторівна (My University, 2025)
Наразі у світі спостерігається підвищений попит на екологічні продукти, отримані із сировини, вирощеної зі зменшеним використанням пестицидів і добрив, завдяки їхньому позитивному впливу на здоров’я, а також прагнення до екологізації виробництва, збереження ґрунтів і сталого розвитку. В цій концепції дедалі популярнішими стають органічне та біодинамічне землеробство. Найрозвиненішою країною з точки зору впровадження органічного та біодинамічного землеробства є Данія. Данія була першою країною у світі, яка запровадила правила органічного виробництва, розробила національні стандарти органічної продукції та запровадила органічне маркування. Уряд Данії встановив мету, щоб до 2030 року 21% загальних сільськогосподарських угідь Данії було відведено під органічне землеробство. Боротьба з бурʼянами базується на збалансованій сівозміні, яка часто включає бобові та/або конюшину травʼяну в поєднанні з механічним або іншим фізичним контролем бурʼянів. Хвороби та комах-шкідників в органічному землеробстві також можна контролювати за допомогою сівозміни, стійких сортів культур та сприяння поширенню корисних комах (хижаків). There is currently an increased demand worldwide for organic products made from raw materials grown with reduced use of pesticides and fertilizers, due to their positive effects on health, as well as the desire to green production, preserve soil and promote sustainable development. Organic and biodynamic agriculture are becoming increasingly popular within this concept. The most advanced country in terms of the implementation of organic and biodynamic agriculture is Denmark. Denmark was the first country in the world to introduce organic production rules, develop national organic product standards and introduce organic labeling. The Danish government has set a goal that 21% of Denmarkʼs total agricultural land should be devoted to organic farming by 2030. Weed control is based on a balanced crop rotation, which often includes legumes and/or grass clover in combination with mechanical or other physical weed control. Diseases and insect pests in organic farming can also be controlled by crop rotation, resistant crop varieties and the promotion of beneficial insects (predators).
Keywords: кафедра технології хлібопекарських і кондитерських виробів; біодинаміка; сталий розвиток; землеробство; біорізноманіття; сівозміна; organic agrotechnology; biodynamics; sustainable development; agriculture; biodiversity; crop rotation; crop rotation