Полумбрик, Максим ОлеговичЧебаненко (Омельченко), Христина ВолодимирівнаПолумбрик, Олег МаксимовичБаль-Прилипко, Лариса Вацлавівна2018-06-252018-06-252017Хроматографія і ЕПР спектроскопія для оцінки антиоксидантної активності природних сполук / М. О. Полумбрик, Х. В. Омельченко, О. М. Полумбрик, Л. В. Баль-Прилипко // Продовольча індустрія АПК. – Київ. – 2017. – № 4. – С. 14–18.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/27762В огляді наведено аналіз публікацій та власних досліджень щодо сучасних методів визначення антиоксидантної активності природних сполук, харчових продуктів, напоїв, екстрактів ягід, овочів і фруктів, лікарських трав, харчових волокон, ефірних масел пряних рослин тощо, а саме хроматографічних, мас-спектрометричних і ЕПР. За їх допомогою в багатьох випадках можливо ідентифікувати вільні радикали, що викликають окиснення, а також індивідуальні антиоксиданти, визначити їх концентрацію. Отримані дані дають змогу встановити детальний механізм реакції окиснення харчових продуктів, біологічних об’єктів і запропонувати шляхи подолання цього негативного процесу. The review provides an analysis of publications and own research on modern methods for determining the antioxidant activity of natural compounds, food products, beverages, berry extracts, vegetables and fruits, medicinal herbs, food fibers, essential oils of spices, etc., namely chromatographic, mass spectrometric and EPR . By their help, in many cases it is possible to identify free radicals that cause oxidation, as well as individual antioxidants, to determine their concentration. The data you get can be set a detailed mechanism for the reaction of oxidation of food products, biological objects and suggest ways to overcome this negative process.природні антиоксидантивільні радикалимеханізм діїспінові пасткиЕПРnatural antioxidantsfree radicalsmechanism of actionspin trapsEPRкафедра харчової хіміїХроматографія і ЕПР спектроскопія для оцінки антиоксидантної активності природних сполукArticle