Шутюк, Віталій ВолодимировичВасиленко, Сергій МихайловичДашковський, Юрій Олександрович2017-06-222017-06-222017Шутюк, В. В. Теплообмін під час конвективного сушіння бурякового жому гарячим повітрям і перегрітою парою / В. В. Шутюк, С. М. Василенко, Ю. О. Дашковський // Продовольчі ресурси : зб. наук. пр. / НААН України; Ін-т прод. Ресурсів НААН України. – В. : ТОВ «Нілан-ЛТД», 2017.– № 8. - С. 49-57.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/25648В статті наведено результати експериментального дослідження конвективного сушіння жому цукрових буряків гарячим повітрям і перегрітою парою. В результаті досліджень встановлено, що основний вплив температури перегрітої пари на швидкість сушіння спостерігається в період сталої швидкості сушіння. Водночас період спадної швидкості сушіння жому неоднорідний, що зумовлено видаленням з матеріалу вологи з різними видами енергії зв’язку. В рамках аналізу розмірностей отриманих результатів розроблено комплексний параметр спільного тепломасообміну – відносний об’ємний коефіцієнт теплопередачі. The article provides the results of experimental research on convective drying of sugar beet pulp with hot air and superheated steam. The research allowed us to conclude that the major influence of temperature of drying agent on the drying rate is observed at the stage of sustained drying rate. At the same time the stage of receding pulp drying rate is heterogeneous, this being caused by extracting of moisture from the materials with different kinds of binding force. In the course of analysis of the received values we have calculated the complex parameter of the general heat and mass exchange, i.e. the relative volumetric heat transfer coefficient.uk-UKсушінняжом цукрових буряківаналізповітряперегріта паракоефіцієнт теплопередачіdryingsugar beet pulpanalysissuperheated steamheat-transfer coefficientкафедра технології консервуваннякафедра теплоенергетики та холодильної технікиТеплообмін під час конвективного сушіння бурякового жому гарячим повітрям і перегрітою пароюArticle