Бендерська (Дущак), Ольга ВячеславівнаШутюк, Віталій Володимирович2021-11-302021-11-302021Дущак, О. В. Дослідження тенденцій споживання основних харчових джерел лікопіну / О. В Дущак, В. В Шутюк // Оздоровчі харчові продукти та дієтичні добавки: технології, якість та безпека : матеріали Міжнародної науково-практичної конференції, 19-20 листопада 2021 р., м. Київ. – Київ : НУХТ, 2021. – С. 103–104.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/36660Лікопін - невітамінний каротиноїд з вираженими антиоксидантними властивостями завдяки наявності додаткових донорно-акцепторних груп. Біологічна активність лікопіну зумовлена антиканцерогенним, імуномодулюючим, кардіопротекторним, антиатерогенним, радіо- і фотозахисним ефектами. Доведено значну роль лікопіну в профілактиці хронічних захворювань серцево-судинної системи, особливо в умовах високого рівня оксидативного стресу у курців Lycopene is a non-vitamin carotenoid with pronounced antioxidant properties due to the presence of additional donor-acceptor groups. The biological activity of lycopene is due to anticancer, immunomodulatory, cardioprotective, antiatherogenic, radio- and photoprotective effects. The significant role of lycopene in the prevention of chronic diseases of the cardiovascular system, especially in conditions of high levels of oxidative stress in smokers.otherтоматисоусизаправкиtomatoessaucescondimentsкафедра технології консервуванняДослідження тенденцій споживання основних харчових джерел лікопінуThesis