Носенко, Тамара ТихонівнаЖупанова, Діана Олександрівна2024-10-182024-10-182023Носенко, Т. Т. Використання нових ферментних препаратів для обробки олійних фузу соняшникової олії / Т. Т. Носенко, Д. О. Жупанова // Наукові праці Національного університету харчових технологій. – 2023. – Т. 29, № 6. – С. 122–133.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/45035Фосфоліпазні ферментні препарати останнім часом все ширше використовують у технології дегумування рослинних олій з метою вилучення фосфоліпідів та зменшення жирових відходів. Було запропоновано також їх застосування і для переробки відходів гідратації фосфоліпідів рослинних олій - гідратаційних осадів. Метою даної роботи було дослідження можливості використання нових фосфоліпазних препаратів для вилучення олії із фузів соняшникової олії та їх впливу на показники якості олії. У роботі були використані ферментні препарати компанії Novozymes (Данія) Lecitase® Ultra, Quara® Low P та Quara® Boost. Попередня обробка соняшникового фузу ферментними препаратами призводила до підвищення ефективності вилучення олії. Вихід олії був приблизно однаковий за використання ферментних препаратів як із активністю фосфоліпаз А (Lecitase® Ultra, Quara® Low P), так і фосфоліпази С (Quara® Boost) і становив для одного із дослідженого фузу 78-80 %, що приблизно на 60 % вище кількості вилученої олії із контролю. Основними змінами у груповому складі фосфоліпідів після обробки фосфоліпазами була поява фракції фосфатидні і поліфосфатидні кислоти. Обробка одного із зразків фузу препаратами із активністю фосфоліпази А (Lecitase® Ultra, Quara® Low P) призводила до підвищення вмісту вільних жирних кислот в олії порівняно із контролем, деяке підвищення кислотності спостерігалось і внаслідок обробки фузу ферментним препаратом із активністю фосфоліпаз С (Quara® Boost). У той же час олія, вилучена із іншого зразка фузу в присутності всіх трьох ферментних препаратів, мала нижчі значення кислотного числа. Вміст пероксидних сполук в олії, вилученій із фузу, був низьким і відповідав вимогам до харчової олії. Масова частка фосфоровмісних речовин у вилучених оліях теж була незначною. Олія, вилучена із фузів, мала суттєву антиоксидантну активність. Одержані результати свідчать про перспективність використання нових ферментних препаратів із фосфоліпазною активністю для вилучення олії із олійних фузів.Recently, phospholipase enzyme preparations have been increasingly used in the technology of vegetable oil degumming for phospholipids. It was also proposed to use them for processing of waste products from oil degumming. The purpose of this work was to investigate the possibility of new phospholipase preparations using for oil recovery from sunflower oil waste and their effect on oil quality. The enzyme preparations of the Novozymes company (Denmark) Lecitase® Ultra, Quara® Low P, and Quara® Boost were used in this work. Pre-treatment of sunflower oil waste with phospholipase enzyme preparations increased the efficiency of oil recovery from waste. The yield of oil was approximately the same when using enzyme preparations with both the activity of phospholipase A (Lecitase® Ultra, Quara® Low P) and phospholipase C (Quara® Boost). It amounted to 78-80% for one of the studied samples, which is about 60 % higher than the amount of recovered oil from the control. The main change in the composition of phospholipids after treatment with phospholipases was the appearance of phosphatidic and poly phosphatidic acids. Treatment of one of the waste samples with preparations with phospholipase A activity (Lecitase® Ultra, Quara® Low P) led to an increase in the content of free fatty acids in the recovered oil compared to the control, some increase in acidity was also observed as a result of treatment with an enzyme preparation with phospholipase C activity (Quara® Boost). At the same time, the oil recovered from another sample had lower acid number values after treatment by every three enzyme preparations. The content of peroxide compounds in the oil recovered from the waste was low and according to the requirements for edible oil. The phosphorus content was also insignificant in the recovered oils. The recovered oil had significant antioxidant activity. The obtained results indicate the prospects of using new enzyme preparations with phospholipase activity for oil recovery from oil waste.ukкафедра технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобіволійний фузфосфоліпідифосфоліпазисоняшникова оліяoil wastephospholipidssunflower oilВикористання нових ферментних препаратів для обробки олійних фузу соняшникової оліїArticlehttps://orcid.org/0000-0002-1758-4669