Дослідження складових похибки дозування сипкої продукції лінійними ваговими дозаторами - Деренівська, Анастасія Василівна (My University, 2013)
Для забезпечення технологічного процесу пакування сипкої продукції в споживчу тару сьогодні переважно використовуються лінійні вагові дозатори. Конструювання і дослідження таких дозаторів передбачає оцінювання їх метрологічних характеристик і шляхів підвищення точності і продуктивності. За основний критерій ефективності роботи дозатора прийнято точність дозування. У результаті виконаних досліджень встановлено: зменшити до мінімуму вплив однієї із складових динамічної похибки дозування можна за рахунокраціонального розташування зважувальної місткості; одним із технічних рішень для регулювання положення зважувальної місткості відносно поверхні робочого органа живильника може бути встановлення зважувальної системи на приводні рухомі напрямні за допомогоюяких здійснюється відповідне керування. In order to ensure the implementation of the process of packaging the granular products in consumer packaging, linear doser and weigher machine are used predominantly today. Designing and researching such doser and weigher machine evaluating them metrological characteristics and ways to improve accuracy and productivity.The main criterion for the efficiency of the doser and weigher machine was the accepted accuracy of the dosage. An important component of increasing the accuracy of dosage and performance is the rational arrangement of the weighing capacity relative to the working member of the feeder. As a result of the performed research it was established: to minimize the effect of one of the components of the dynamic error of dosage can be due rational arrangement of weighing capacity; one of the technical solutions to adjust the position of the weighing capacity relative to the working surface the feeder can be the installation of a weighing system on the drive moving guides with which are carried out appropriate control.
Keywords: ваговий дозатор; точність дозування; сипка продукція; приводна рухома напрямна; doser and weigher machine; dosing accuracy; granular product; driven moving guide; кафедра мехатроніки та пакувальної техніки; кафедра машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв