Змієвський, Юрій ГригоровичКиричук, Іванна ІгорівнаМирончук, Валерій Григорович2013-12-232013-12-232013Змієвський, Ю. Г. Порівняльний аналіз процесів нанофільтрації та зворотнього осмосу при розділенні молочної сироватки / Ю. Г. Змієвський, І. І. Киричук, В. Г. Мирончук // Наукові праці Одеської національної академії харчових технологій. Міністерство освіти і науки України. – Одеса: 2013. – Вип. 43. – Том. 2. – С. 137-141.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/12367В даній роботі наведені результати експериментальних досліджень процесів розділення молочної сироватки нанофільтрацією та зворотнім осмосом. Визначені їх основні переваги та недоліки, що обумовлюють вибір відповідного процесу при переробці молочної сироватки. Встановлено, що за допомогою нанофільтрації можна частково знесолити розчин, а зворотнім осмосом – отримати фільтрат (пермеат) з незначним вмістом розчинених сполук. This paper presents the results of experimental studies of whey separation by nanofiltration and reverse osmosis . The main advantages and disadvantages of these processes were determined that influence the choice of appropriate process at whey separation . It was found out that due to nanofiltration we can partially demineralize solution and after reverse osmosis we can obtain permeate with the small amount of solutes .otherзворотний осмосмолочна сироваткананофільтраціяreverse osmosiswheynanofiltrationкафедра технологічного обладнання та комп’ютерних технологій проектуванняПорівняльний аналіз процесів нанофільтрації та зворотнього осмосу при розділенні молочної сироваткиArticle