Пластун, Яна ВалеріївнаБендерська (Дущак), Ольга ВячеславівнаБессараб, Олександр Семенович2018-02-062018-02-062018-02-06https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/26660У статті запропоновано спосіб розширення асортименту томатних соусів, за рахунок введення до рецептури пюре з дикорослих ягід. В якості матеріалу дослідження були вибрані дикорослі ягоди, такі як: бузина, калина, чорноплідна горобина, червона горобина, кизил. Визначено органолептичні властивості соусу, реологічні та фізико-хімічні показники. Отримані дані дали можливість розробити нову рецептуру соусу з високою біологічною цінністю, та вважати за можливе застосування місцевих дикорослих ягід, що можуть надати томатним соусам нових споживчих властивостей. The article proposes a way to expand the assortment of tomato sauces, due to the introduction of mashed wild boar in the formulation. As a research material, wild berries were selected, such as: elderberry, capercaillie, black-winged mountain ash, red rowanberry, chickpea. The organoleptic properties of the sauce, rheological and physico-chemical parameters are determined. The obtained data made it possible to develop a new formulation of sauce with high biological value, and to consider the use of local wild berries that can provide tomato sauces with new consumer properties.uk-UKтоматисоусдикорослі ягодибузиначервона горобинакизилчорноплідна горобинахімічний складtomatoessaucewild berrieselderberryred rowanberrydogwoodblack-winged mountain ashchemical compositionкафедра технології консервуванняРозширення асортименту томатних соусів з використанням дикорослих ягідArticle