Шульга, Оксана СергіївнаШульга, Сергій Іванович2024-08-162024-08-162023Шульга, О. С. Досягнення у сфері екологічного одноразового посуду та столових приборів / О. С. Шульга, С. І. Шульга // Наукові праці НУХТ. – 2023. – Т. 29, № 6. – С. 7-22https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/44350Споживацьке ставлення до природи змушує теперішнє покоління змінювати підходити до вже звичних речей. Темп сучасної людини дуже інтенсивний, тому споживання їжі поза домом вже абсолютно звична справа для більшості країн світу. Така їжа потребує пакування та посуду. Економічний фактор обумовив широке використання полімерних матеріалів, проте екологія починає відчувати навантаження, адже в природних умовах більшість використовуваних полімерів не розкладаються. Представлена класифікація посуду та приладдя, класифікація сировини, яку доцільно використовувати для екологічного посуду та класифікація властивостей і показників якості (органолептичні, фізико-механічні, бар’єрні, термічні, фізико-хімічні можливо терапевтичні властивості), які необхідно контролювати для таких виробів. Визначено, що як сировину можна використовувати відходи харчових виробництв, зокрема, кавова гуща, дробина, висівки тощо. Найбільш перспективним напрямом екологічного одноразового посуду є їстівний посуд, адже буде виконувати подвійну функцію – перекус та природна утилізація. Крім того, не потребує використання спеціальної сировини, а виготовляється з харчової сировини.The consumer attitude towards nature forces the current generation to change their approach to things they already know. The pace of a modern person is very intense, so consuming food outside the home is already an absolutely common thing in most countries of the world. Such food needs packaging and dishes. The economic factor led to the widespread use of polymer materials, but ecology is beginning to feel the burden, because in natural conditions, most of the polymers used do not decompose. The classification of tableware and cutlery, the classification of raw materials that should be used for ecological tableware, and the classification of properties and quality indicators (organoleptic, physico-mechanical, barrier, thermal, physico-chemical, possibly therapeutic properties) that must be controlled for such products are presented. It has been determined that waste from food production can be used as raw material, in particular, coffee grounds, coffee grounds, bran, etc. The most promising direction of ecological disposable tableware is edible tableware, because it will perform a double function – a snack and natural disposal. In addition, it does not require the use of special raw materials, but is made from food raw materials.ukкафедра експертизи харчових продуктівкафедра харчової хіміїодноразовий посудїстівний посудекологічний посудбіодеградабельний посудdisposable tablewareedible tablewareecological tablewarebiodegradable tablewareДосягнення у сфері екологічного одноразового посуду та столових приборівArticlehttps://orcid.org/0000-0001-5357-3986https://orcid.org/0000-0002-4252-6452