Взаємозв’язок пробіотиків та SARS-COV-2 (Covid-19) in vivo - Старовойтова, Світлана Олександрівна (My University, 2021)
Сьогодні під час пандемії COVID-19, коли немає чітких терапевтичних стратегій для профілактики та лікування, слід звернути увагу на альтернативні методи лікування, якими можуть стати застосування бактеріотерапевтичних препаратів на основі пробіотичних мікроорганізмів – представників нормобіоти хазяїна. Експериментальні дані доводять, що зміни імунної рівноваги у пацієнтів хворих на COVID-19, може бути опосередковано відповідними змінами кишкової мікрофлори хазяїна. Це твердження є особливо показовим для людей похилого віку, у яких кишкова флора менш різноманітна, особливо зменшується кількість саме корисних її представників, що призводить до більшої чутливості людей старшого покоління до COVID-19. Склад та функції кишкової мікробіоти можуть бути потенційним біологічним механізмом, відповідальним за різноманітність чутливості різних груп людей до COVID-19. Показаний двонаправлений зв'язок між віссю кишечник-легені, що обумовлюється розчинними мікробними метаболітами, які транспортуються кровотоком. Кишкова мікробіота продукує багато дифундуючих метаболітів з імуномодулюючими властивостями. Враховуючи потенційний благотворний вплив бактеріотерапевтичних препаратів та продуктів функціонального харчування збагачених пробіотичною мікрофлорою під час респіраторно-вірусної інфекції, можна розглядати можливість їх використання як терапевтичні засоби під час інфекції COVID-19. Оскільки мікробіоту можна підтримувати застосовуючи адекватні, безпечні та порівняно недорогі бактеріотерапевтичні препарати (про-, пре-, синбіотики, імунобіотики, функціональні продукти харчування збагачені пробіотичними мікроорганізмами тощо), їх призначення слід розглядати як додаткове лікування для обмеження прогресування COVID-19 у інфікованих пацієнтів, або як профілактичну стратегію для неінфікованих людей, що перебувають у групі ризику під час розширення локалізації COVID-19 або повторних хвиль захворювання.
Keywords: кафедра біотехнології і мікробіології; пробіотики; мікробіота; COVID-19; нормобіота; microbiota; normobiota