Мембранна установка проточного типу - Рябцев, Геннадій Леонідович; Гуцалюк, Валерій Михайлович; Яровий, Володимир Леонідович; Блаженко, Сергій Іванович (My University, 2001)
Масоперенос крізь проникну мембрану з достатньою точністю описується за допомогою сорбційно- дифузійної моделі. Однак, для високоселективних промислових мембран в області низьких концентрацій проникних компонентів рідкої суміші розрахунки за цієї моделлю дають значну розбіжність з експериментальними даними. Виходячи з цього, рекомендується базувати технологічні розрахунки на прямих вимірюваннях характеристик мембран.

Mass transfer through the permeable membrane with sufficient accuracy is described by the sorption-diffusion model. However, for highly selective industrial membranes at low concentrations permeable component liquid mixture calculations for this model provide a significant discrepancy with experimental data. Therefore, it is recommended to base calculations on technological direct measurement of membrane characteristics.
Keywords: мембранні установки; масоперенос; membrane plants; mass transfer; кафедра технологічного обладнання та комп’ютерних технологій проектування