Цирульнікова, Віта ВалентинівнаОлянська, Світлана Пантелеймонівна2012-04-092012-04-092010Цирульнікова, В. В. Використання високоефективних флокулянтів для інтенсифікації процесів очищення дифузійного соку / В. В. Цирульнікова, С. П. Олянська // Харчова промисловість. - 2010. - № 9. - С. 27-32.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/778Обґрунтовано ефективність способу очищення дифузійного соку, що передбачає прове-дення прогресивної попередньої дефекації і переддефекосатурації невеликою кількістю вапна, відокремлення переддефекосатураційного осаду седиментацією з введенням комплексного високомолекулярного реагенту «КРОСС-5», що дозволяє не лише суттєво покращити седи-ментаційно-фільтраційні властивості осаду, але й підвищити загальний ефект очищення, повноту коагуляції і осадження ВМС, знизити вміст солей кальцію і барвних речовин.Results of the theoretical and experimental researches have been presented in the thesis con-cerning increase of the efficiency of raw juice purification with progressive predefecation, defeco-carbonatation and use of flocculant “CROSS-5”. Addition of “CROSS-5” in the juice before removal predefecocarbonatation mud improved both the sedimentation/filtration properties and adsorptive capacity of the mud on 1st carbonatation and 2nd carbonatation. The mechanism of coagulation and adsorption of nonsugars and dye-stuffs of thin juice by use flocculant “CROSS-5” is scientifically proved. Thin juice had purity 1,4-2,0 units higher and calcium salts 70,6-81,0% lower, colour – 44,3-54,4% lower.otherочищення сокупереддефекосатураціякоагуляціяадсорбціяфлокулянтнецукричистота сокувміст солей кальціюзабарвленістьвихід цукрукафедра технології цукру і підготовки водиraw juice purificationthin juicenonsugarsdye-stuffseffectivenessflocculantdefecocarbonatationsedimentation ratecoagulation and adsorptioncolourкафедра готельно-ресторанної справиВикористання високоефективних флокулянтів для інтенсифікації процесів очищення дифузійного сокуArticle