Сучасне обладнання для різання фруктів: технологічні підходи і класифікація - Левківська (Музика), Тетяна Миколаївна; Бендерська (Дущак), Ольга Вячеславівна; Рубанка, Катерина Володимирівна (My University, 2025)
У статті розглянуто сучасні аспекти вибору, класифікації та застосування обладнання для різання фруктів у харчовій промисловості. Обґрунтовано актуальність теми у контексті зростаючого попиту на готову до споживання продукцію, високих вимог до гігієни, стабільності якості та ефективності виробничих процесів. Підкреслено, що обладнання для різання фруктів є ключовим елементом технологічного ланцюга, який забезпечує механізацію трудомістких операцій, зменшення втрат сировини, точність геометрії нарізки та відповідність санітарним нормам. The article considers modern aspects of the selection, classification and application of fruit cutting equipment in the food industry. The relevance of the topic is substantiated in the context of the growing demand for ready-to-eat products, high requirements for hygiene, quality stability and efficiency of production processes. It is emphasized that fruit cutting equipment is a key element of the technological chain, which ensures the mechanization of labor-intensive operations, reduction of raw material losses, accuracy of cutting geometry and compliance with sanitary standards.
Keywords: кафедра технології консервування; обладнання для різання фруктів; обладнання для чищення фруктів; cleaning; classification; raw materials