До питання про підготовку науково-педагогічних кадрів для університетів Наддніпрянської України до реформеної доби XIX ст. - Жук, Вадим Васильович (My University, 2015)
В статті розкривається роль Головного педагогічного інституту і Дерптського професорського інституту у підготовці науково-педагогічних кадрів для університетів Наддніпрянської України дореформеної доби XIX ст. Висвітлено процеси підвищення професійної кваліфікації молодих вітчизняних учених та педагогів, які потім поповнювали лави професорсько-викладацького корпусу Харківського імператорського університету та Київського імператорського університету св. Володимира. l Institute and the Derpt Professors’ Institute in the preparation of the teaching staff for universities of Dnieper Ukraine during the pre-reform era of XIX century. The professional development of young local scientists and educators, who then replenished of the teaching corps of Kharkiv Imperial University and Kyiv St. Vladimir Imperial University is explored as well.
Keywords: ад'юнкт; adjunct; науково-педагогічний працівник; scientific and pedagogical worker; педагогіка; кафедра гуманітарних дисциплін