Оцінка впливу валового внутрішнього продукту на зміни у депозитних ресурсах банків - Лисенок, Олексій Володимирович (My University, 2020)
У статті досліджується та удосконалюється сутність депозитних ресурсів банків. Узагальнено, що формування залучених банківських ресурсів через проведення депозитних операцій є однією з найважливіших складових фінансово-економічної діяльності банків, що пояснюється й тим, що депозитним ресурсам належить основна роль у покритті потреб банку в грошових коштах для здійснення дохідних активних операцій. Аналізується обсяг строкових депозитів банківської системи України та валового внутрішнього продукту за 2009 – 2019 роки. За результатами аналізу виявлено, що строкові депозити є стійким джерелом ресурсів для банку, а їх відношення до валового внутрішнього продукту в Україні становить в середньому 25%. Тому для встановлення тісноти зв’язку між валовим внутрішнім продуктом та строковими депозитами вітчизняних банків здійснено кореляційний аналіз за допомогою методів економіко-математичного моделювання.
Keywords: банк; валовий внутрішній продукт; строкові депозити; депозитні ресурси; кореляція; deposit resources; time deposits; коефіцієнт бета; gross domestic product; correlation; beta ratio; кафедра фінансів