Food legislation changes of Ukraine for2023 on the way to European integration - Shulga, Oksana (My University, 2024)
Наразі Україна знаходиться на шляху вступу до ЄС, і для успішного завершення цього процесу українське законодавство продовжує приведення у відповідність до європейських вимог. Прийняті зміни дозволяють уточнити маркування вегетаріанських харчових продуктів, а також візуальне маркування сільськогосподарської продукції. Змінюються вимоги до маркування курячих яєць. Введено прийняті терміни, які дозволяють однозначне тлумачення щодо якості та безпеки харчових продуктів. Створюються реєстри для нових харчових продуктів, харчових добавок, харчових ароматизаторів, харчових ферментів і заяв про здоров’я. Визначено вимоги до проведення позапланових заходів державного контролю за дотриманням законодавства про харчові продукти.

Currently, Ukraine is on the way to joining the EU, and in order to successfully complete this process, Ukrainian legislation continues to be aligned with European requirements. The adopted changes allow specifying the labeling of vegetarian food products, as well as visual markings for agricultural products. The requirements for labeling chicken eggs are changing. The adopted terms are introduced, which allows unambiguous interpretation in the quality and safety of food. Registries are being created for new foods, food additives, food flavourings, food enzymes and health claims. The requirements for unscheduled measures of state control over compliance with the legislation on food are defined.
Keywords: харчове законодавство; євроінтеграція; закон; food legislation; European integration; law; кафедра експертизи харчових продуктів