Моральні, моральнісні та правові засади діяльності інженера - Романюк, Володимир Тарасович; Кітов, Микола Григорович (My University, 2021)
Часто предмети гуманітарного напрямку, зокрема філософія відкидаються здобувачами інженерних спеціальностей як щось непотрібне для подальшої професійної діяльності. В цій роботі обґрунтовується важливість предмету філософія для інженерів з точки зору моралі, моральнісності та права. Для цього використані методи компаративного аналізу, синтезу, абстрагування, узагальнення та інші. Наводяться конкретні приклади з автомобілем Ford Pinto, затопленням Нового Орлеану в 2005 році, обвалом проходу в готелі Hyatt Regency міста Канзас та катастрофою космічного човника “Челенджер”. Показано, що в інженерії виникають ситуації, в яких потрібно робити моральний вибір. Це важка задача, яка передбачає філософські роздуми. Відсторонення від розв’язання моральних дилем або формальне до них ставлення призводить до фатальних наслідків. Для глибшого розуміння вказаних проблем, розглянуте співвідношення моралі, моральнісності та права, як форм людської культури. Розглянуті різні підходи до здійснення моральних виборів в інженерії – утилітарний, кантіанський, правовий, чеснот. Зроблено висновок про їх недосконалість. Проаналізована спроба попередити майбутні катастрофи через створення кодексів поведінки інженерів, які комбінують різні підходи.

Often humanitarian disciplines, in particular philosophy, are rejected by engineering students as something unnecessary for further professional activity. This paper substantiates the importance of philosophy for engineers in terms of ethics, morality and law. For this purpose methods of comparative analysis, synthesis, abstraction, generalization and others were used. Specific examples of the Ford Pinto automobile, the flooding of New Orleans in 2005, the collapse of the passage at the Hyatt Regency in Kansas and the crash of the Challenger space shuttle were presented. It was shown that situations in which you need to make moral choices arise in engineering. This is a difficult task which involves philosophical reflection. Avoiding or formally resolving moral dilemmas leads to fatal consequences. For a deeper understanding of these problems, the relationship between ethics, morality and law as forms of human culture was presented. Different approaches for making moral choices in engineering – utilitarian, Kantian, legal, virtue were reviewed. The conclusion about their imperfection was made. An attempt to prevent future catastrophes by creating codes of conduct for engineers which combine different approaches was analyzed.
Keywords: інженерія; філософія; мораль; моральнісність; engineering; philosophy; ethics; morality; кафедра електропостачання і енергоменеджменту; кафедра гуманітарних дисциплін