Характеристика рисового борошна, кеш’ю та шроту насіння гарбуза як сировини для виробництва безглютенового печива - Галушко, Марія Валеріївна; Стеценко, Наталія Олександрівна (My University, 2022)
Характерною особливістю рисового борошна є низький вміст білку (до 6%). Проте, порівняно з білками інших хлібних злаків, рисовий білок має вищу біологічну цінність, є збалансованим за амінокислотним складом та добре засвоюється організмом. Рисове борошно відрізняється високим вмістом вітамінів групи В, токоферолу, біотину, цинку, заліза, магнію, калію, кальцію і фосфору. Водозв`язувальна здатність рисового борошна є незначною (132%), що пов’язано з низьким вмістом харчових волокон та властивостями білків. Шрот з гарбузового насіння містить велику кількість (до 40 %) клітковини, яка дозволяє знизити рівень холестерину в крові, зменшити ризик виникнення атеросклерозу, цукрового діабету, серцево-судинних та онкологічних захворювань. Кеш’ю допомагають зміцнити імунітет, здатні привести у норму такі показники, як рівень цукру, холестерину у крові, призупинити розвиток інфекційних хвороб, зміцнити судини. Завдяки антисептичним, антибактеріальним, тонізуючим та іншим унікальним властивостям горіх кеш’ю варто використовувати при створенні продукції оздоровчого призначення. A characteristic feature of rice flour is its low protein content (up to 6%). However, compared to the proteins of other cereals, rice protein has a higher biological value, is balanced in terms of amino acid composition, and is well absorbed by the body. Rice flour has a high content of B vitamins, tocopherol, biotin, zinc, iron, magnesium, potassium, calcium and phosphorus. The water-binding capacity of rice flour is insignificant (132%), which is due to the low content of dietary fibers and protein properties. Pumpkin seed meal contains a large amount (up to 40%) of fiber, which allows you to reduce the level of cholesterol in the blood, reduce the risk of atherosclerosis, diabetes, cardiovascular and oncological diseases. Cashews help to strengthen the immune system, can normalize such indicators as the level of sugar and cholesterol in the blood, stop the development of infectious diseases, and strengthen blood vessels. Due to its antiseptic, antibacterial, tonic and other unique properties, the cashew nut should be used in the creation of health products.
Keywords: печиво; безглютенові продукти; рисове борошно; шрот насіння гарбуза; кеш’ю; оздоровчий харчовий продукт; cookies; gluten-free products; rice flour; pumpkin seed meal; cashew; healthy food; кафедра технології оздоровчих продуктів