Побічні ефекти сучасних хімічних дезінфектантів та антисептиків. Частина 3. Алергічна та неалергічна дія внаслідок їх трансдермального проникнення в організм - Брицун, Василь Миколайович; Попова, Інна Вадимівна; Ковальова, Світлана Олександрівна; Петренко, Тетяна Володимірівна (My University, 2024)
Дезінфекційні та антисептичні засоби (альдегіди, пероксидні і хлорвмісні сполуки, спирти, четвертинні амонійні солі, похідні гуанідину) є небезпечними хімічними речовинами (сумішами речовин). ДЗ і АЗ, після проникнення через шкіру, з потоком крові розносяться по всьому організму, а деякі з них (в наноконцентраціях) були виявлені навіть в жіночому молоці. З огляду на повільну швидкість проникнення через шкіру, постійну біодеструкцію і виведення з організму концентрації речовин, які потрапляють трансдермально, є недостатніми для розвитку швидких і важких реакцій гіперчутливості (наприклад, анафілактичного шоку). Проте ці концентрації достатньо високі, щоб при потраплянні на шкіру у вигляді сухих компонентів, розчинів чи аерозолів спричинювати неалергічні і уповільнені алергічні реакції безпосередньо на шкірі: сухість, свербіж, утворення тріщин, почервоніння, подразнення, хімічні опіки, контактну кропив’янку, подразнювальний та алергічний контактний дерматит, еритеми, зернистий паракератоз, екзему. Тому в процесі організації боротьби з інфекційними хворобами методом хімічної дезінфекції необхідно враховувати баланс між зменшенням кількості шкідливих мікроорганізмів, хронічним отруєнням персоналу і поширенням побічних (алергічних та неалергічних) реакцій внаслідок використання ДЗ і АЗ. Представники професій, які найбільш страждають від контакту з цими речовинами (медичний персонал і прибиральниці), повинні працювати з ДЗ і АЗ в спецодязі, гумових рукавичках, індивідуальних засобах захисту органів дихання.

D and A (aldehydes, peroxide and chlorine-containing compounds, alcohols, quaternary ammonium salts, guanidine derivatives) are hazardous chemicals (mixtures of substances). D and A after penetration through the skin, with the flow of blood spread throughout the body — some of them (in nanoconcentrations) were even found in human milk. Considering the slow rate of penetration through the skin, constant biodestruction and excretion from the body, the concentrations of substances that enter transdermally are insufficient for rapid and severe hypersensitivity reactions (such as anaphylactic shock). However, the concentrations are high enough to cause non-allergic and delayed allergic reactions directly on the skin when in contact with the skin in the form of dry components, solutions or aerosols: dryness, itching, cracking, redness, irritation, chemical burns, contact urticaria, irritant allergic contact dermatitis, erythema, granular parakeratosis, eczema.
Keywords: дезінфектант; антисептик; алергія; дерматит контактний; disinfectant; antiseptic; allergy; dermatitis; кафедра харчової хімії