Модифікація методу кількісного визначення поверхнево-активних речовин Rhodococcus erythropolis ЕК-1 - Тарасенко, Д. О. (My University, 2008)
Модифіковано метод кількісного визначення поверхнево-активних речовин (ПАР), синтезованих Rhodococcuserythropolis ЕК-1 в процесі культивування на гексадеканіта етанолі. Внесення 1М НСІ у класичну систем розчинників (хлороформ:метанол=2:1 ) дає змогу вилучати як неполярні, так і полярні ПАР ліпідної природи. Спостерігалося значне підвищення ефективності екстракції (збільшення вмісту визначуваних метаболітів на 30-55% в порівнянні з класичною методикою). Висунуто гіпотезу про механізм дії модифікованої системи розчинників, оптимізовано і обґрунтовано кількість стадій екстракції. Modified method for the quantitative determination of surface-active agents (surfactants) Rhodococcus erythropolis EK-1 during culture on ethanol and hexadecane. Adding 1M HCI in classical systems th solution Itel (chloroform: methanol=2:1) allows you to retrieve as polar, nonpolar surfactant lipid same nature. We observed a significant increase ffektivnosti extraction (increase of metabolites determined on 30-55% compared to the classical procedure). A hypothesis about the mechanism of action of the modified solvent system is optimized and reasonable number of extraction steps.
Keywords: екстракція; система розчинників; поверхнево-активні речовини; Rhodococcus erythropolis ЕК-1; solvent system; surfactants; extraction; кафедра біотехнології і мікробіології