Біодеструкція поверхнево-активних речовин Acinetobacter calcoaceticus K-4 - Пирог, Тетяна Павлівна; Антонюк, Світлана Ігорівна; Сорокіна, А. І. (My University, 2010)
Встановлено здатність мікроорганізмів різних таксономічних груп асимілювати поверхнево-активні речовини (ПАР) Acinetobacter calcoaceticus K-4 як єдине джерело вуглецю та енергії. Показано, що A. calcoaceticus K-4 не здатен використовувати власні ПАР як джерело вуглецевого живлення. Використання як біоциду формаліну у концентрації 0,1 % дає змогу подовжити до 3,5 місяців термін зберігання ПАР A. calcoaceticus K-4 без втрати їх поверхнево-активних та емульгувальних властивостей. The ability of the different taxonomic groups microorganisms to assimilate the surface active substances (SAS) Acinetobacter calcoaceticus K-4 as the sole source of carbon and energy was shown. Strain A. calcoaceticus K-4 can not use proper SAS as the sole of carbon nutrition. The using of 0,1 % formaline as biocide allow to prolong the storage time of the SAS without the loss of surface active and emulsifying properties.
Keywords: поверхнево-активні речовини; біодеструкція; біоциди; surface active substances; biodestruction; biocides; кафедра біотехнології і мікробіології