Захисні функції поверхнево-активних речовин Rhodococcus erythropolis IMВ AC-5017 І Acinetobacter calcoaceticus IMВ B-7241 - Філюк, Ірина; Софілканич (Морозова), Анна Павлівна; Конон, Анастасія Дмитрівна; Парфенюк, Сергій Андрійович; Пирог, Тетяна Павлівна (My University, 2012)
Встановлено, що поверхнево-активні речовин (ПАР), синтезовані Rhodococcus erythropolis ІМВ Ас-5017 і АAcinetobacter calcoaceticus ІМВ В-7241 здатні захищати як клітини продуцентів, так і природної нафтоокиснювальної мікрофлори від токсичного впливу катіонів міді (0,01—0,5 мМ). Так, за присутності 0,01 мМ Си2+ спостерігали повну загибель клітин R. erythropolis ІМВ Ас-5017, позбавлених поверхнево-активних речовин, тоді як за наявності ПАР виживало до 65 % клітин. При дії 0,5 мМ катіонів міді на клітини A, calcoaceticus ІМВ В-7241 виживало 32 % клітин за наявності ПАР, у той час як без ПАР усі клітини гинули. Виживання клітин нашивної нафтоокисню вальної мікрофлори води за присутності катіонів міді та ПАР R. erythropolis ІМВ Ас-5017 становило 100 %, в той час як без ПАР спостерігали їх повну загибель. Встановлено залежність виживання клітин штаму ІМВ Ас-5017 за дії катіонів міді від фізіологічного стану.
Keywords: поверхнево-активні речовини; нафтопродукти; мідь; petroleum products; surface-active substances; copper; кафедра біотехнології і мікробіології