Дія монохроматичного видимого світла на енергетичну систему мітохондрій - Цибулін, Олександр Сергійович; Якименко, Ігор Леонідович (My University, 2006)
Показано безумовну причетність енергетичної системи мітохондрій до біологічних ефектів монохроматичного видимого світла. Можливий механізм фотоактивації полягає в підвищенні активності ферментів електронного транспортного ланцюга, що може включати фото-руйнування нітрозильних комплексів ферментів. Зміна активності ферментів електронного транспорт-ного ланцюга спряжена з підвищенням інтенсивності утворення активних форм кисню. It is shown that enzymes of ener-getic system are primary acceptors of monochromatic visible light. A mechanism of photoactivation consists in increasing the activity of enzymes of electron-transfer chain, that includes photolysis of nitrosyl enzyme complexes.
Keywords: видиме світло; енергетична система; мітохондрії; monochromatic light; energetic system; mitochondria; кафедра екології та екоменеджменту