Історія становлення української літературної мови другої половини ХІХ ст. - Яременко, Світлана Андріївна (My University, 2000)
Розглядається питання розвитку української літературної мови в другій половині ХIХ століття, дискусії довкола її статусу, просвітницька діяльність кращих представників української інтелігенції.

The problem of development of literary Ukrainian is examined in the second half of ХIХ age, discussion round his status, elucidative activity of the best representatives of Ukrainian intelligentsia.
Keywords: українська літературна мова; етномовні конфлікти; соціальний статус; лексичне та орфографічне унормування; literary Ukrainian; etnomovni conflicts; social status; lexical and orthographic setting of norms; кафедра гуманітарних дисциплін