Yasinska, IrynaIvanova, Victoria2020-06-162020-06-162019Yasinska, I. The influence of Sinapis alba germinated seeds on nutrition value of functional foods / I. Yasinska, V. Ivanova // 3rd International and 26th National Iranian Food Science and Technology Congress : book of abstracts, Tehran, 17 September 2019. - Tehran, Iran, 2019. - P. 153-154.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/31417Aromatic plants are traditionally used for preparing foods to give it gorgeous flavors. The aim of this study was to determine the chemical composition and antioxidant activity of germinated seeds of white mustard (Sinapis alba) grown in Ukraine, their nutrition values and possibility of their usage in manufacturing of functional foods. The white mustard germinated seeds can be used as sources of valuable components for the manufacture of functional foods for prevention of oxidation-associated processes. Пряно-ароматичні рослини традиційно використовують для приготування їжі з метою надання стравам особливого смаку та аромату. Метою цього дослідження було визначення хімічного складу та антиоксидантної активності пророщеного насіння білої гірчиці (Sinapis alba), вирощеного в Україні, дослідження його харчової цінності та можливості використання у виробництві функціональних харчових продуктів. Визначено, що пророщене насіння гірчиці білої є перспективним для використання у якості джерела цінних компонентів антиоксидантної дії для виготовлення продуктів функціонального спрямування.enкафедра технології оздоровчих продуктівwhite mustardgerminationfunctional foodsгірчиця білапророщуванняфункціональні продуктиThe influence of Sinapis alba germinated seeds on nutrition value of functional foodsThesis