Споживання цукру: світові тренди - Чорна, Тетяна Миколаївна; Гусятинська, Наталія Альфредівна (My University, 2023)
Представлено результати дослідження світових та вітчизняних тенденцій виробництва й споживання цукру, отриманого з цукрових буряків та цукрової тростини; систематизовано дані щодо асортименту й основних характеристик різних видів цукру, який пропонується на світових товарних ринках; проведено аналіз асортименту продукції українських цукрових заводів; окреслено перспективи вітчизняних цукровиробників щодо задоволення споживчого попиту та підвищення конкурентоздатності вітчизняної продукції. Встановлено, що в найближчій перспективі у світі зберігатиметься тенденція до зростання обсягів виробництва цукру. Щодо глобального споживання цукру на душу населення, то загалом прогнозується його повільне скорочення. Водночас якщо у розвинених країнах не очікується збільшення загального споживання цукру в наступному десятилітті, то для країн, що розвиваються, таке зростання прогнозується внаслідок збільшення доходів населення й урбанізації. Споживання цукру в Україні на душу населення перебуває на досить високому рівні, хоча простежується тенденція до щорічного зниження показника. В останні десятиліття значно збільшився перелік видів цукру, який виробляється вітчизняними цукровими заводами. Разом з тим актуальним завданням для українських цукровиробників є подальший розвиток асортименту продукції з урахуванням світових тенденцій. Завдяки випуску нових видів цукру вітчизняні заводи отримують можливість гідно конкурувати з аналогічною продукцією імпортного вироб¬ництва. Перспективним напрямом розши¬рення асортименту цукропродуктів є виробництво органічних продуктів, а також цукрів зі збагаченим макро- та мікроелементним складом. The results of the study of global and domestic trends in the production and consumption of sugar obtained from sugar beets and sugar cane are presented; data on the range and main characteristics of different types of sugar offered on world commodity markets are systematized; an analysis of the range of products of Ukrainian sugar factories was carried out; the prospects of domestic sugar producers regarding meeting consumer demand and increasing the competitiveness of domestic products are outlined. It is shown that in the near future, the trend of increasing sugar production will continue in the world. As for global sugar consumption per capita, a slow decline is generally expected. At the same time, if the total consumption of sugar is not expected to increase in the next decade in developed countries, such growth is predicted for developing countries due to the increase in population incomes and urbanization. Sugar consumption in Ukraine per capita is at a fairly high level, although a trend towards an annual decrease in the indicator is being monitored. In recent decades, the list of types of sugar produced by domestic sugar factories has significantly increased. At the same time, the current challenge for Ukrainian sugar producers is to further develop their product range in line with global trends. Thanks to the production of new types of sugars, domestic factories get the oppor¬tunity to compete with similar imported products. A promising area for expanding the range of sugar products is the production of organic products, as well as sugars with an enriched macro- and microelement composition.
Keywords: кафедра технології цукру і підготовки води; асортимент цукру; цукор; assortment of sugar; sugar