Дослідження методів контролю автентичності харчових продуктів - Корнілова, Аліна Сергіївна; Рубанка, Катерина Володимирівна; Бут, Сергій Анатолійович (My University, 2023)
В роботі представлені теоретичні дослідження поняття автентичності харчових продуктів відповідно до європейського законодавства. Перераховано та описано сучасні методи визначення автентичності рослинної сировини. Хроматографічні методи дають достатньо повну інформацію про вторинні метаболіти рослин але вимагають багато часу та ретельний процес підготовки зразка. Серед часто використовуваних: спектроскопія в ближньому інфрачервоному діапазоні та хемометричні методи. Їх поєднання дає можливість точно контролювати якість харчових продуктів та застосовувати на постійній основі.

The paper presents theoretical studies of the concept of authenticity of food products in accordance with European legislation. Modern methods of determining the authenticity of plant raw materials are listed and described. Chromatographic methods provide sufficiently complete information about the secondary metabolites of plants, but require a lot of time and a thorough process of sample preparation. Among the frequently used ones are near-infrared spectroscopy and chemometric methods. Their combination makes it possible to accurately control the quality of food products and use them on a permanent basis.
Keywords: кафедра технології консервування; якість; автентичність; фальсифікація; quality; authenticity; counterfeiting