Вплив сольового фону однозарядних та двозарядних іонів на очищення води від сполук марганцю при застосуванні сорбента-каталізатора - Чернова, Наталія Миколаївна (My University, 2012)
В роботі проаналізовано вплив сольового фону одно- та двозарядних іонів, відповідно, натрій хлориду та сульфату кальцію та магнію на умови експлуатації сорбента-каталізатора в статичних умовах. Встановлено, що як однозарядні іони хлориду натрію, так і двозарядні іони твердості впливають на залишковий вміст сполук марганцю в рідкій фазі. Суттєвий вплив на видалення сполук марганцю з води при використанні сорбента-каталізатора здійснюють двозарядні йони твердості. Експериментальні дані задовільно описуються запропонованою теоретичною моделлю з емпірично підібраними коефіцієнтами.
Keywords: сорбент-каталізатор; теорія Дебая-Хюккеля; однозарядні іони; солевміст; двозарядні іони; іонна сила розчину; sorbent-catalyst; Debye-Hückel theory; salt content; doubly charged ions; single charged ions; ionic strength; кафедра технології цукру і підготовки води