Онищенко, Я. Д.Замулко, Анатолій Ігорович2020-11-132020-11-132020Онищенко, Я. Д. Системний підхід в енергетичному менеджменті як аналітичний засіб для оцінювання енергоємних процесів на підприємствах харчової промисловості України / Я. Д. Онищенко, А. І. Замулко // Наукові праці Національного університету харчових технологій. – 2020. – Т. 26, № 2. – С. 131-139.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/32148У статті розглянуто сучасне функціонування технологічних процесів на підприємствах харчової промисловості України. Запропоновано сумісне використання системного аналізу й енергетичного менеджменту як аналітичних засобів, що дають змогу систематизувати виявлення об’єктів, стосовно яких слід виконати управлінські рішення, що покращать показники функціонування та підвищать якість роботи відповідного обладнання на підприємствах харчової промисловості. Здійснено аналіз особливостей функціонування загальних технологічних процесів та обладнання, яке використовується на підприємствах харчової промисловості України. Запропоновано сумісне використання системного аналізу з енергетичним менеджментом для виявлення об’єктів, які потребують ефективних управлінських рішень. Доведено можливість використання оцінки споживання паливно-енергетичних ресурсів на підприємствах харчової промисловості України. Для досягання максимального ефекту від впровадження енергозберігаючих заходів на етапі аналізу технологічних процесів, потоків та обладнання підприємств харчової промисловості слід використовувати системний аналіз у поєднанні з менеджментом. Досягнути максимального ефекту можна за допомогою аналізу як підприємства в цілому, так і окремих технологічних процесів, пов’язаних між собою. Використання менеджменту дасть змогу мінімізувати питомі витрати на одиницю продукції, що, відповідно, призведе до зменшення фінансових витрат за електричну енергію для підприємства. При цьому використання системних підходів аналізу в поєднанні з менеджментом забезпечить максимально можливий результат у вирішенні енергетичних проблем, тобто підвищить якість і продуктивність роботи як окремого обладнання, так і підприємства харчової промисловості в цілому.системний підхіденергоспоживаннятехнологічний процесхарчова промисловістькафедра електропостачання та енергоменеджментуСистемний підхід в енергетичному менеджменті як аналітичний засіб для оцінювання енергоємних процесів на підприємствах харчової промисловості УкраїниArticle