Шпякіна, Анна ІгорівнаСеменова, Олена ІванівнаБублієнко, Наталія Олександрівна2016-06-142016-06-142015Шпякіна, А. І. Раціональне використання вторинних ресурсів молочної промисловості / А. І. Шпякіна, О. І. Семенова, Н. О. Бублієнко // Екологічна безпека як основа сталого розвитку суспільства. Європейський досвід і перспективи : матеріали ІІ Міжнародної науково-практичної конференції, м. Львів, 4–6 листопада 2015 р. – С. 249–250.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/23557Сироватка - це дуже небезпечний продукт з екологічної точки зору. Основною проблемою сироватки як побічного продукту є те, що вона не може довго зберігатись через швидке загнивання, тому її скидають у каналізацію. Висока біологічна цінність молочної сироватки зумовлена збалансованим вмістом усіх незамінних амінокислот, ряду вітамінів і мікроелементів, дає можливість її застосовувати у якості універсальної сировини у різних галузях харчової промисловості. Доцільність та необхідність організації раціонального використання молочної сироватки на підприємствах молокопереробної галузі зумовлена екологічним і економічним чинниками. Serum - is a very dangerous product from an environmental point of view. The main problem of whey as a by-product is that it can not be stored for a long time due to rapid decay, so it is discharged into the sewer. The high biological value of whey conditioned balanced content of all essential amino acids, some vitamins and minerals, makes it possible to use it as a versatile raw materials in the food-processing industry. The feasibility and necessity of rational use of whey in dairy industry enterprises caused by environmental and economic factors.uk-UKкафедра екології та екоменеджментувторинні матеріальні ресурсисироваткавідходи харчових виробництвсироваткові білкиsecondary material resourceswheywaste food productionwhey proteinsРаціональне використання вторинних ресурсів молочної промисловостіThesis