Сучасні напрями покращення біологічної цінності спредів - Манк, Валерій Веніамінович; Шеманська, Євгенія Іванівна; Вінніченко, Інна Миколаївна; Левчук, Ірина Володимирівна (My University, 2015)
У статті проаналізовано питання споживання та метаболізму жирів, співвідношення окремих жирних кислот у харчовому раціоні. Науково обґрунтовано технологію виробництва спредів збалансованого жирнокислотного складу. Розроблено рецептури рослинно-вершкових спредів на основі вершкового масла, кокосової та ріпакової олій, в яких співвідношення між ліноленовою й лінолевою кислотами становить 1:4. The article analyses the questions of fat consumption and fat metabolism, as well as the ratio of corresponding fatty acids in the diet. The technology of spreads having balanced fatty acid composition has been scientifically grounded. The formulations of vegetable-cream spread butter, coconut and rapeseed oils, which ratio between linolenic and linoleic acid is 1:4.
Keywords: спреди; есенціальні жирні кислоти; купажовані жирові основи; spreads; essential fatty acids; blended fat oils; кафедра технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів