Манк, Валерій ВеніаміновичШеманська, Євгенія ІванівнаВінніченко, ІннаЛевчук, Ірина Володимирівна2015-02-242015-02-242015Сучасні напрями покращення біологічної цінності спредів / В. В. Манк, Є. І. Шеманська, І. М. Вінніченко, І. В. Левчук // Наукові праці НУХТ. – 2015. – Т. 21, № 1. – С. 196-201.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/19463У статті проаналізовано питання споживання та метаболізму жирів, співвідношення окремих жирних кислот у харчовому раціоні. Науково обґрунтовано технологію виробництва спредів збалансованого жирнокислотного складу. Розроблено рецептури рослинно-вершкових спредів на основі вершкового масла, кокосової та ріпакової олій, в яких співвідношення між ліноленовою й лінолевою кислотами становить 1:4. The article analyses the questions of fat consumption and fat metabolism, as well as the ratio of corresponding fatty acids in the diet. The technology of spreads having balanced fatty acid composition has been scientifically grounded. The formulations of vegetable-cream spread butter, coconut and rapeseed oils, which ratio between linolenic and linoleic acid is 1:4.otherспредиесенціальні жирні кислотикупажовані жирові основиspreadsessential fatty acidsblended fat oilsкафедра технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобівСучасні напрями покращення біологічної цінності спредівArticle